Teknolojinin hızına yetişemiyoruz

Biraz klasik bir söz olacak ama gerçekten teknolojinin hızına yetişmekte zorlanıyoruz. Neredeyse her gün, farklı alanlarda yeni bir teknoloji icat ediliyor. Bunun için firmalar milyonlarca doları Ar-Ge departmanlarında harcıyor. Bu kadar emek ve paranın harcanmasının temel nedeni insanların daha refah içinde yaşaması görünse de işin aslı tamamen duygusal!..

Tüm şirketler yeni bir ürün geliştirerek bu ürün sayesinde satışlarını arttırmanın derdinde. İşin gerçekte aslı her ne kadar “para” ve “tüketim” olsa da ortaya çıkan ürünler hayatlarımızı olumlu yönde değiştirmiyor da değil hani… İşte önümüzdeki yıllarda bizi bekleyen bazı yenilikler…

Önümüzdeki yıl : Dünyanın en büyük arama motoru Google uzun süredir gizli laboratuarlarında üzerinde çalıştığı söylenen gözlüğünün tanıtımını geçtiğimiz aylarda yaptı. ‘Project Glass’ (Gözlük Projesi) adı verilen ürün firmaya ait sosyal paylaşım sitesi Google+ üzerinden duyuruldu. İnternet sitesinde yer alan görüntülerde bir mikrofon ve kullanıcının sağ gözünün üst kısmından internet bilgilerine erişimini sağlayan kısmen şeffaf bir video ekranıyla, sade tasarımlı bir gözlük görülüyor.
Gözlük Projesi’nin tanıtım videosunda görünen bazı özellikleri şöyle: Kullanıcı duvara bakınca gözlük o akşamki bir randevusunu hatırlatıyor. Camdan dışarı baktığında ekrandan o gün yüzde 10 yağış ihtimali olduğu bilgisi geliyor. Bir arkadaştan o gün buluşmak isteyip istemediği mesajı gelince gözlüğün ekranında uyarı beliriyor. Kullanıcı buna sesli bir mesajla cevap verebiliyor. Ayrıca gözlükteki uygulamalar arasında kullanıcıya küçük oklarla yolunu gösterebilen Google Harita, baktığınız şeyi arkadaşlarınızla paylaşmak üzere fotoğrafını çekebilme ve bir video konferans sistemi de bulunuyor. Önümüzdeki yıl piyasaya verilmesi planlanan ürünün bin beşyüz dolar civarında bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor.

Yakın gelecek : Microsoft’un araştırma merkezi ve Technion-Israel Institute of Technology, geleceği önceden tahmin etmeye yardımcı olabilecek bir yazılım projesi üzerinde çalışıyorlar. Geliştirme aşamasında olan çalışma, New York Times, Wikipedia gibi pek çok internet sitesindeki verilerden anlamlı sonuçlar elde etmeyi hedefliyor. Tüm dünyadaki sosyal ve doğal olayları küresel ölçekte inceleyebilecek bu sistem bir dedektif gibi çalışacak. İnternetteki bilgiyi gerçek zamanlı olarak büyük bir süratle analiz edecek ve ortak kalıplardan yola çıkarak genellemeler yapabilecek. Sonuçlara göre, ortaya çıkmaya başlayan hastalık, salgın, sosyal gerginik gibi olayları başlangıç aşamasında yakalamayı başaracak. La Repubblica’da yayınlanan bir habere göre, proje, geçmişteki trajedileri bir kaç günlük bir farkla önceden tahmin edecek bir düzeye gelmiş durumda. Dolayısıyla, uzmanlar geleceği analiz etme konusunda da başarılı sonuçlar almaya başlamışlar.

Uzak gelecek : Artık sevdiğiniz biriyle o öldükten sonra dahi sohbet etme imkanına sahip olabileceksiniz. Ses sentezleme yöntemini kullanacak bir bilgisayar programı bu konuda size yardımcı olacak. Sohbet esnasında sizin konuşmalarınıza cevap verecek olan bilgisayar daha önceden kaydedilen sesleri kendi kendine öğrenebilen bir bilgisayar programı yardımıyla size mantıklı bir şekilde tekrar sunacak. Bu konuda çeşitli çalışmalar başlandı bile.

***
“Önce doldurma parfümcüye uğradım. Ev yapımı özel parfümler üretiyorlar. Ardından yolun karşısına geçip Antepliler baklava salonuna girdim. Söylemesi ayıp şahane kadayıf yapıyorlar. Ardından Halim markete uğrayıp taze çıkmış mis gibi ekmek aldım. Herkesin Türkçe konuştuğu, berberinden manavına kadar hemen bütün dükkânların Türk olduğu bu mahallelerde hiç İngilizce bilmeden ve hiç dışarı çıkmadan tıpkı bir Anadolu kasabasında gibi hayatınızı sürdürebilirsiniz.”
Yukarıda ki satırları okuduğunuzda kendinizi Auburn’da ya da Broadmeadows’ta mı hissettiniz ? Bu satırları Cüneyt Özdemir’in Londra seyahatini anlattığı bir yazısından aldım. Anlaşılan dünyanın farklı ülkelerinde de Türk toplumunun bulunduğunu bölgeler aynı özellikleri gösteriyor… Güzel bir duygu…

#Google#Microsoft

Bir cevap yazın

Your email address will not be published / Required fields are marked *